Wie zijn wij?

Mila van de Wall

Initiatiefnemer & organisator
Totale tuinfreak, voormalig journalist en ex-eigenaar van Stadstuinwinkel Wildernis. Sinds 2023 werkt ze freelance aan groene concepten/projecten en als communicatie strateeg.

Mila: “Sinds vorig jaar help ik met veel plezier kwekerij Noorderbloemen met pr & communicatie. Zo’n groene oase midden in de stad vol gifvrije planten en bloemen, een plek om te koesteren. Ik verbaas me vaak hoe weinig mensen weten hoeveel gif er in ‘gewone’ planten zit en hoeveel schade dat brengt aan onze biodiversiteit. Daarom dit festival, om de boodschap over het belang van gifvrije planten te vertellen. Iedereen moet het weten!”

Meer over Mila: Instagram/Milavandewall & Linkedin/Milavandewall

Contact: Milavandewall@hotmail.com

Kwekerij Noorderbloemen

Mede-organisator
Deze stadskwekerij & pluktuin midden in Amsterdam-Noord werd in 2022 opgericht door huisarts en kweker Dagmar van Wijngaarden. Samen met collega-kweker Daniel Naamani en een berg vrijwilligers kweekt ze de mooiste tuinplanten. Het terrein leent zich ook goed voor een korte wandeling: je vindt er meterslange moederbedden vol bloeiende en geurende planten; rijen bloemen voor de pluktuin; een verkoophoek met uitgestalde planten; een grote kas vol stekjes; een voorbeeld-schaduwtuin; een groot kweekbed waar plantjes in kratten groter groeien voor verkoop en dit allemaal omgeven door perkjes en bomen. Vanaf half juni t/m oktober kan je ook nog je eigen boeket plukken in de zelfpluktuin. Kortom, een groene hemel midden in de stad.

Dagmar heeft een fascinatie voor zaaien en stekken, maar het gifvrije kweken is de belangrijkste reden achter het bestaan van Noorderbloemen. Dagmar: “Ik wil laten zien dat duurzame planten helemaal niet kleiner zijn, niet zieliger, maar juist het tegenovergestelde! Onze planten zijn op natuurlijke wijze opgekweekt in de buitenlucht – dat betekent sterke wortels en een sterke basis. En zoveel beter voor de natuur, daar doen we het voor!”

Kijk voor openingstijden en assortiment op Noorderbloemen.nl

Kwekerij
De Tuinakker

Partner
Kwekerij de Tuinakker in Osdorp lijkt wel een sprookje: overal zoemen bijen en hommels en hier en daar fladdert een vlinder. Aan de oostkant kijk je uit over de weilanden, een idylle aan de rand van de stad. Hier woont en werkt Alies Fernhout, ook eigenaar van een ecologisch hoveniersbedrijf.

Alies: “Ik hergebruik zoveel mogelijk materialen en werk met biologische grond en planten die gif- en kunstmest vrij zijn. Tot mijn frustratie was het altijd heel moeilijk om grote aantallen gifvrije planten te vinden. Daarom ben ik zelf planten gaan kweken. In de eerste instantie alleen voor mijn eigen hoveniersbedrijf maar sinds 2021 ook voor particulieren.”

De Tuinakker levert in het seizoen planten aan twee biologische winkels in Amsterdam: De Aanzet (de pijp) en Ekodis Natuurmarkt (Oost). Ook kunnen particuliere klanten online planten bestellen en ophalen. Op de website vind je een mooi overzicht, de kwekerij heeft een paar open dagen per jaar maar is normaal niet open voor bezoek.

Kijk voor het assortiment en meer info op aliesnatuurlijk.nl/portfolio/kwekerij

PS: In de Lutkemeer kun je nu nog wandelen en fietsen. Helaas is de gemeente Amsterdam van plan de mooie polder vol te bouwen met distributiedozen. Je leest daar meer over op Voedselparkamsterdam.nl

Sasa Rácz
Biotuinwijzer

Partner
Toen Sasa Rácz (oprichter van online platform Biotuinwijzer.nl) haar eerste tuin kreeg, ontdekte ze dat natuurlijk tuinieren enorm belangrijk is voor biodiversiteit. Op zoek naar gifvrije planten, struiken en bomen verzamelde ze duurzame adressen en deelde ze deze lijstjes op social media, waar ook andere tuinliefhebbers dankbaar gebruik van maakten. “Ik kreeg daar zoveel leuke reacties op, dit was er blijkbaar nog niet. Zo ontstond het idee voor Biotuinwijzer.”

Sasa’s enthousiasme voor tuinieren zit in haar bloed. Sasa: “Ik heb een Nederlandse vader en Hongaarse moeder en ben opgegroeid in Hongarije. In mijn jeugd reden we ieder weekend naar mijn opa en oma op het platteland. Zij waren tuinders en zadenveredelaars en kweekten groente en fruit. Ik hielp samen met mijn moeder en tantes mee met oogsten en mocht alles proeven. Maar ook van mijn vaders kant zit tuinbloed, mijn Nederlandse oma had een hele mooie tuin aan de Amstel in Amsterdam.”

Sasa: ”Ook als individu kan je iets doen voor de natuur. Zo gebruik ik zelf geen gif of kunstmest, ik laat de bodem met rust, ik gebruik geen slakkenkorrels - ook al word ik gek van die beesten -, ik laat de mollen met rust, etc. Het zijn kleine aanpassingen met een hoop impact.”

Meer info over duurzaam tuinieren en nog meer adressen waar je gifvrije planten kunt kopen vind je op biotuinwijzer.nl

Kwekerij
Wiering

Partner
Kwekerij Wiering vind je op het stadslandbouwterrein van MijnStadstuin aan de rand van Nieuw-West. Na wat moestuinen en schuurtjes duikt het op aan je rechterhand: een groot veld vol vakken gevuld met groen. Kwekers Paul Wiering en Boukje Trilling kweken hier in weer en wind liefdevol schitterende biologische tuinplanten, talloze soorten kruiden, niet-woekerende bamboesoorten en siergrassen.

Paul is zijn hele leven werkzaam in het groen en sinds twaalf jaar zelfstandig kweker, sinds zes jaar in Nieuw-West. Deze man heeft een enorme berg kennis dus maak daar gebruik van als je hier op bezoek gaat.

Het leukste vinden Paul en Boukje de verbinding die groen teweeg brengt: Paul: “We werken steeds meer mee aan bewonersinitiatieven waarbij we bijvoorbeeld bakken vullen die bewoners daarna zelf gaan verzorgen. Nou dat maakt een verschil voor zo’n buurt joh. En mensen waarderen het echt, dat is het mooiste.”

Paul en Boukje staan ook veel op markten, een overzicht daarvan vind je op hun website.

Kijk voor openingstijden en assortiment op kwekerijwiering.nl

Nicky Castricum
Mot in Mokum

Partner
Nicky runt sinds 2015 in Amsterdam-Noord vlindertuin ‘Mot in Mokum’. Hier bouwde hij een leeg stuk grond om tot vlinderwalhalla met bloemen- en grasvelden en een verkoophoek met inheemse en gifvrij gekweekte planten.

Overal waar Nicky komt verspreidt hij het vlinder-evangelie, maar sinds een tijdje is zijn belangrijkste boodschap: “Koop inheemse en biologische planten! Want daar gaat het nu helemaal mis, de tuincentra staan vol met planten opgekweekt met pesticiden. Dat gif blijft jarenlang in zo’n plant en in de grond zitten, het zijn letterlijk insectenkillers. In de afgelopen dertig jaar is er minder dan 30 procent van de insecten overgebleven. De biodiversiteit is serieus in gevaar, we moeten aan de slag.”

Wat kan je zelf doen voor de biodiversiteit? Hier wat simpele tips van Nicky:
·      Kies voor inheemse en biologische beplanting.
·      Kies plantensoorten waar rupsen van eten (waardplanten) zoals pinksterbloem, klaversoorten, ooievaarsbek, struikklimop, koekoeksbloem, wilde marjolein of kattenstaart.
·      Bomen als berk, eik, wilg, vuilboom, grove den of meidoorn zijn waardplant, geven nectar en dienen als schuilplaats.
·      Zet in plaats van een schutting een haag neer met gevarieerde struiken of laat struikklimop tegen een hek groeien.
·      Tuinier niet te netjes, laat een stuk van je gazon doorgroeien en laat een hoekje met onkruid staan. Brandnetels bijvoorbeeld zijn geliefd rupsenvoer. Ook zorg je zo voor overwinterplekken voor de vlinders.
·      Schoffel niet, nachtvlinders verpoppen zich vaak in de grond.

Meer over Nicky: vlindertuinmotinmokum.nl

Fotografie onahazymorning.com
Vormgeving Rafaella Wang